russische beer

Van onze opper-Hoofd Greenkeeper Dave: We hebben toch nog even kunnen genieten van een weekje fiks winterweer. De greenkeepers en andere agrarische vakgenoten hebben al langer kunnen genieten, want hoewel het niet koud was hebben we toch een week of drie aaneengesloten een oostelijke stroming gehad met droog weer en een graad of 6.

De afgelopen week spande natuurlijk de kroon. Gevoelstemperaturen van -15 en een schrale wind maakten het erg guur. Gelukkig kon er in de baan wel redelijk gewerkt worden. Door de vorst was het goed te begaan met zwaarder materieel en hebben we redelijk wat takken kunnen snipperen, slootkanten kunnen maaien en schelpenpaden aangevuld.

Over aanvullen hebben we deze week meerdere vragen gekregen: wanneer worden de gerenoveerde bunkers aangevuld met zand? Dat werk heeft even stil gelegen, want bij vorst ligt ook de winning van zand stil. Terwijl ik dit stukje schrijf komt net de eerste lading van deze week binnen, en er zullen er in de loop van volgende week nog wat volgen.

Door de strenge vorst is wel echt de mooie groene kleur van het gras verdwenen. Uiteraard komt dit gewoon weer terug als het begint te groeien. Op de bijgevoegde foto ziet u de vers gemaaide rough bij hole 18. Daar zijn de afgestorven koppen afgemaaid en is het weer mooi groen.

De temperatuur van de greens is nog erg laag, vandaag (8 maart) lag deze nog maar op 2,3 graden. Pas bij een bodemtemperatuur van 6 a 7 graden begint het gras weer echt te groeien en kunnen wij onze geliefde grasjes ook weer van wat startersmest voorzien.

Spelen tijdens vorst levert doorgaans geen problemen op, mits alles maar stijf bevroren is. Bij dooi wordt het een ander verhaal. Als het bovenste laagje ontdooid is bestaat de kans dat door de frictie van de golfschoen het gras van de wortel scheurt. De afgelopen dooiperiode ging eigenlijk perfect, het was feitelijk alleen zondagmiddag even ‘kiele-kiele’. Maandagochtend zat de vorstgrens al zeker 4,5 cm in de bodem. De vorst is er nu uit, en dat betekent dat we ook de cups weer hebben kunnen versteken.

Ps. benieuwd wat deze doeken overal doen? Daar verstoppen wij plantenbollen onder totdat ze goed opkomen. Na het planten werden ze aangevreten door nog onbekende knagers, door het doek weten we zeker dat de mini-keukenhof van Sluispolder volledig tot bloei komt!